תחומי התמחות
חרדות: תסמינים, סוגים וטיפול
מה היא חרדה?
חרדה או התקף חרדה מתייחס למצב רגשי המלווה בתחושות של פחד, דאגה ותחושת אי נוחות. חרדה יכולה להופיע בעקבות מצבים מלחיצים, חשש מעתיד לא ברור, מצבים של חוסר וודאות וחוסר שליטה, חוויות קודמות טראומטיות או מצב ספציפי.
חרדה יכולה להיות נורמלית ובריאה במקרים מסוימים, כמו לפני מבחן, מופע, ראיון עבודה, דייט ראשון או אירוע חשוב עבורכם. היא למעשה תגובה טבעית של הגוף שנועדה לסייע לנו לתפקד במצבי קיצון.
מתי לפנות לעזרה מקצועית?
כאשר החרדה הופכת לבעיה כרונית ומתחילה להשפיע על איכות חייכם:
פגיעה בתפקוד היום יומי, שינוי שגרה, הימנעות מלהתמודד עם הגורם\הסיטואציה שמעוררים את החרדה, עוררות של סימפטומים פיזיים ונפשיים לא נעימים.
תסמינים נפוצים של חרדה:
-
בחילות, כאבי בטן, מחנק בגרון
-
קוצר נשימה
-
דפיקות לב מהירות
-
הזעה מופרזת
-
רעידות
-
קושי להתרכז
-
אי שקט, בעיות שינה
-
התעסקות ממושכת במחשבות ביקורתיות, שליליות ומאיימות
סוגי הפרעות חרדה:
התקפי פאניקה
התקף פאניקה הוא סוג של התקף חרדה שמתרחש באופן פתאומי, ולעיתים ללא סיבה ברורה או נראית לעין. במהלכו האדם יחווה רגעים קשים של פחד ושהוא עובר חוויה מסכנת חיים, גם אם אין סכנה אמיתית.
ההתקף נמשך לרוב בין 5 ל-20 דקות, אך יכול להרגיש הרבה יותר ארוך עבור מי שחווה אותו. תסמינים כמו דפיקות לב מהירות, קוצר נשימה וחרדה עזה יכולים להגיע לשיאם תוך דקות ספורות, ולאחר מכן יתחילו להתמתן.
חרדה מוכללת
עיסוק מתמיד במחשבות טורדניות, דאגה מתמשכת וחרדה לגבי מגוון נושאים כמו עבודה, בריאות, משפחה, כספים וכדומה. לעומת חרדה ספציפית, חרדה מוכללת מתמקדת בכמה נושאים. הסובלים ממנה מתקשים להשתחרר מהדאגות והחרדות, אפילו כשאין סיבה מוחשית לכך. לא תמיד יהיה לה קשר לאירוע ממשי, והיא תמשך מספר חודשים לפחות.
פוביה ספציפית
פחד עז ולא רציונלי ממצב, אובייקט או יצור מסוים שלרוב לא יהיו מסוכנים (לעיתים אפילו רק ממחשבה עליו).
החווים פוביה ספציפית ירגישו חרדה רבה כשיחשפו לגורם שמפחיד אותם ולרוב ינסו להימנע לגמרי מלפגוש בו או להתמודד איתו.
דוגמאות לפוביות ספציפיות נפוצות:
פוביה מגבהים (אקרופוביה), מעכבישים (ארכנופוביה), ממקומות סגורים (קלוסטרופוביה), מטיסות (איירופוביה), מכלבים (סינופוביה), ממחטים (טריפנופוביה), ממקומות פתוחים\ציבוריים (אגורופוביה) ועוד.
חרדה חברתית
פחד או דאגה עזה מפני מצבים חברתיים שבהם אדם מרגיש שהוא עשוי להיבחן או להרגיש מבוכה. אנשים הסובלים מחרדה חברתית עלולים לחשוש מפני תגובות של אחרים, מה שהופך מצבים כמו שיחות עם אנשים חדשים, הופעות בפני קהל או אפילו אכילה בפני אחרים לאתגרים קשים.
תסמינים נפוצים של חרדה חברתית כוללים:
-
פחד עז משיפוטיות, ביקורת או דחייה מצד אחרים
-
חוסר נוחות, הזעה, רעד או דפיקות לב מהירות בעת שהייה בסיטואציות חברתיות
-
הימנעות ממצבים חברתיים או קושי ליצור קשרים עם אחרים
:טיפול בחרדה
טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) הוא אחד מהטיפולים המומלצים ביותר לחרדה שהוכחה יעילותו אמפירית. בטיפול מתמקדים בעבודה משותפת של שינוי דפוסים מחשבתיים והתנהגותיים שליליים שמשפיעים על החרדה. השינוי המחשבתי מוביל גם לשינוי התנהגותי והקלה על הסימפטומים הנחווים. במהלך התהליך המטופל מקבל מגוון כלים בהם יוכל להיעזר
הן בזמן אמת בעת התקף חרדה והן בעתיד גם לאחר סיום הטיפולים.
דיכאון: תסמינים וטיפול
מה זה דיכאון?
דיכאון הוא מצב נפשי המאופיין בתחושות של עצב עמוק, אובדן עניין או הנאה בפעילויות שבעבר היו מהנות, ותחושת ריקנות או ייאוש. דיכאון יכול להשפיע על כל היבט של החיים, כולל המחשבות, הרגשות, ההתנהגות והבריאות הפיזית.
תסמינים נפוצים של דיכאון:
-
מצב רוח מדוכא במשך רוב היום במשך שבועיים או יותר
-
חוסר עניין או הנאה בפעילויות שהיו מהנות בעבר
-
תחושת עייפות מתמדת או חוסר אנרגיה, גם לאחר מנוחה
-
ירידה או עלייה משמעותית במשקל או בתיאבון
-
בעיות בשינה (קשיים להירדם, להישאר ישנים או עודף שינה)
-
תחושות של חוסר ערך או אשמה
-
קושי בריכוז או בקבלת החלטות יום יומיות
-
מחשבות על מוות, פגיעה עצמית או נטילת החיים
:טיפול בדיכאון
CBT ידועה כשיטה טיפולית מוכחת ואפקטיבית לטיפול בדיכאון.
במהלך הטיפול, המטופלים לומדים לזהות מחשבות שליליות או לא מציאותיות שמזינות את הדיכאון.
בין דפוסי החשיבה השליליים הנפוצים בדיכאון לרוב נמצא חשיבה של הכל או כלום, הכללה של סיטואציה יחידה על אחרות, ניבוי העתיד, ראייה פסימית לגביו ועוד.
לאחר זיהוי המחשבות השליליות, המטופלים לומדים כיצד לאתגר אותן ולהחליפן במחשבות חיוביות ומציאותיות יותר, מה שמסייע להפחתת תחושת הדכדוך.
בCBT גם נתמקד בשינוי התנהגויות שמזינות את הדיכאון. המטופלים יעברו ממצב של פעילות מופחתת עד חוסר פעילות לעבר יצירת סדר יום ושילוב פעולות במהלכו שיעלו את מצב רוחם ויביאו להרגשה טובה יותר.
המטופלים מקבלים כלים ומיומנויות שיסייעו להם להתמודד עם מגוון גורמי לחץ ואתגרים, לשפר את יכולת הריכוז והבהירות המחשבתית ולקבל תקווה לגבי העתיד.
קשיים רגשיים וחברתיים
טיפול CBT עוזר לאנשים להבין את הקשרים בין מחשבות, רגשות והתנהגויות, והוא מספק להם כלים מעשיים להתמודד עם מגוון קשיים רגשיים וחברתיים. בין הקשיים יכולים להיות רגישות יתר, נטייה לריצוי הסביבה, קושי באסרטיביות, קושי בהעברת מסרים לאחרים, תקשורת מיטיבה ועוד. להלן מספר דרכים בהן הטיפול יכול לתרום בנושאים אלו:
1. שיפור מיומנויות חברתיות: CBT עוזר למטופלים לפתח מיומנויות חברתיות כגון תקשורת אפקטיבית, פתרון בעיות ויכולת להציג ולשקף רגשות בצורה ברורה ויעילה יותר.
2. זיהוי דפוסי חשיבה שליליים: טיפול CBT מסייע לאנשים לזהות ולשנות דפוסי חשיבה שליליים או לא אדפטיביים לגבי עצמם או האחרים, אשר עלולים להקשות על קשרים חברתיים.
3. התמודדות עם רגשות שליליים: CBT מלמד טכניקות להתמודדות עם רגשות שליליים כמו חרדה, דיכאון או כעס. זה מאפשר לאנשים להתמודד עם רגשות אלו בצורה בריאה ולא להימנע מקשרים חברתיים.
4. חשיפה הדרגתית: אנשים עם קשיים חברתיים לעיתים קרובות נמנעים ממצבים חברתיים. CBT כולל לעיתים קרובות טכניקות חשיפה הדרגתית, שבהן המטופלים מתמודדים עם מצבים חברתיים שגורמים להם חרדה או אי נוחות, באופן מבוקר ובליוי כלים נוספים, עד לשינויים ההתנהגותיים והרגשיים הרצויים.
5. חיזוק אמונה עצמית: טיפול CBT מעודד מטופלים להתמודד מול מכשולים, להכיר בחוזקות והחולשות שלהם ולפעול בצורה אקטיבית בכדי לצור שינויים חיוביים בחייהם באמצעות המשימות השונות שניתנות לאחר כל פגישה. מה שלרוב מגביר את חווית המסוגלות האישית ורמת הערך העצמי.
6. רגולציה רגשית: CBT מספק כלים לניהול רגשות, כמו טכניקות רגיעה או מודעות עצמית, שמסייעות לאנשים להתמודד עם מצבים רגשיים מאתגרים ולהתנהל בצורה טובה יותר בינם לבן עצמם ובינם לבין האחרים.
לתיאום שיחת ייעוץ ובדיקת התאמה לטיפול ללא עלות :
054-8146-912 סאן